Brandwerend plafond of systeemplafond

b_r_brandwerend_plafond_of_systeemplafond.jpg

Als u een brandwerend plafond wilt monteren, heeft u te maken met een combinatie van factoren.

 

De brandwerende eigenschappen van de plafondplaat alleen zeggen niet voldoende.

 

Een systeemplafond bestaat namelijk uit meerdere onderdelen nl.;

  • de houten kantlat
  • de hoeklijn
  • de ophangpunten
  • het systeem de plafondplaten

 

Ook is het bouwkundige plafond boven het systeemplafond van groot belang. Om de brandwerendheid te bepalen van het plafond is het van belang om te weten uit welk materiaal het bouwkundig plafond bestaat.Er zijn nl. brandrapporten die getest zijn met een bouwkundig plafond.

 

Bouwkundige plafonds;

  • staal onder (cellen) beton
  • houten balken met houten vloer
  • staaldak met isolatie

 

Een bouwkundig betonnen vloer heeft al goede brandwerende eigenschappen en een systeemplafond onder een betonnen bouwkundig plafond zal dan ook bijna altijd voldoen aan de juiste brandwerendheid (tot wel 90 minuten). Heeft u een combinatie van een systeemplafond met een houten vloerconstructie dan zit het anders in elkaar. De aanwezige rapporten op het gebied van de brandwerendheid voor houten vloeren in combinatie met systeemplafonds zijn zeer gedetailleerd over de opbouw van de constructie. Bij het monteren van een nieuwe constructie is dat geen probleem. Dan kunt u gelijk starten met het monteren van de constructie conform het voorgeschreven brandrapport en het advies van de brandweer in uw gemeente. Voor een minimale brandwerendheid van 30 minuten onder een houten vloer adviseren wij altijd eerst gipsplaten aan te brengen tegen het bouwkundige plafond en daaronder een systeemplafond.

 

Een brandwerend systeemplafond onder een stalen vloerconstructie is ook getest en kan een brandwerendheid halen van tenminste 30 minuten. Specifieke gegevens kunt u bij ons op vragen, door op deze link te klikken.